Η προσαρμογή των ανελκυστήρων στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές έχει πάρει παράταση μέχρι το 2012, ως πότε θα αφήνουμε πάντα τελευταία την ασφάλεια μας???? Πρέπει να γίνεται το κακό πρώτα για να αλλάζουμε τους νόμους μετά?????
Η ασφάλεια στον υψηλότερο όροφο (ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009)
Πάνω από 20 εκατομμύρια μετακινήσεις από όροφο σε όροφο πραγματοποιούν σε ημερήσια βάση οι περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική επικράτεια. Τα νούμερα αυτά και μόνο δείχνουν ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσει κάποιος κάτι παραπάνω προκειμένου να φθάσει με πλήρη ασφάλεια ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση σεισμών, στον όροφο του προορισμού του.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που προκειμένου να μηδενιστούν τα ατυχήματα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις μέσω ασανσέρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει εδώ και κάποια χρόνια αυστηρές προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις νέων ανελκυστήρων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών. Σήμερα όλες πλέον οι νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ανελκυστήρων είναι εναρμονισμένες με τη νέα αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τι γίνεται όμως για τους παλαιούς που είναι και η πλειονότητα στη χώρα μας; Η προσαρμογή τους στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές έχει πάρει παράταση μέχρι το 2012.
Η προσαρμογή αυτή, αν και για κάποιους είναι σχετικά ακριβή υπόθεση, προσφέρει στις επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της εμπορίας ανταλλακτικών και συντήρησης μια σημαντική ανάσα.
Υπολογίζεται η αντικατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των παλαιών ανελκυστήρων σε όλες τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας, θα φέρει στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου 1,5-1,8 δισ. ευρώ.
Στην παγκόσμια αγορά γίνονται 350.000 εγκαταστάσεις ανελκυστήρων ετησίως, ενώ στην Ελλάδα οι νέοι ανελκυστήρες που εγκαθίστανται σε ετήσια βάση υπερβαίνουν τις 13.000 κατά μέσον όρον. Το κόστος αντικατάστασης τμημάτων ή του συνόλου ενός παλαιού ανελκυστήρα κυμαίνεται από 3.000 ώς και 18.000 ευρώ, με μέσον όρο τα 8.000 ευρώ.
.....
Ο καλός τεχνικός
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη και εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση καινούργιου ανελκυστήρα, ιδιαίτερη σημασία έχει και το προσωπικό που θα κληθεί να τον εγκαταστήσει ή να τον ανακαινίσει. Γι΄ αυτό και οι εταιρείες του χώρου έχουν προχωρήσει σε σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού, προκειμένου να είναι απόλυτα εξειδικευμένο και ενημερωμένο για τις νέες τεχνολογίες.
Πιο συχνά η συντήρηση
ΤΟ ΝΕΟ θεσμικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου προβλέπει πιο συχνές και πιο αυστηρές συντηρήσεις. Συγκεκριμένα σε ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε μονοκατοικίες, καθώς και σε ανελκυστήρες έως δύο στάσεων, η συντήρηση θα γίνεται κάθε δύο μήνες. Σε πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, ανά 45 ημέρες (8 φορές τον χρόνο). Σε ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε μεγάλα δημόσια κτίρια, δύο φορές τον χρόνο. Σήμερα, το μηνιαίο κόστος συντήρησης του ασανσέρ σε μια πολυκατοικία 5 ορόφων κυμαίνεται από 40 έως και 60 ευρώ.
Ποιες είναι όμως οι προθεσμίες που τρέχουν ήδη και οι οποίες προβλέπουν την προσαρμογή των ανελκυστήρων στις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπει η Ε.Ε.;
Έως τις 31-12-2012 είναι η προθεσμία αποκατάστασης για ανελκυστήρες που λειτουργούν χωρίς στοιχεία νομιμότητας. Για ανελκυστήρες που λειτουργούν με προέγκριση εγκατάστασης και έχει συμπληρωθεί 30ετία από την εγκατάστασή τους (παλαιοί) μέχρι 31-12-2010, ενώ για ανελκυστήρες που λειτουργούν με προέγκριση εγκατάστασης και δεν έχει συμπληρωθεί 30ετία από την εγκατάστασή τους (νεώτεροι) μέχρι 31-12-2011.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου